Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021

Το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας συμμετείχε στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021 με τηλεσυνάντηση των μαθητών της Δ΄ τάξης του σχολείου μας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021.

Το θέμα του εορτασμού που καθορίζεται κάθε χρόνο από το Διεθνές Συμβούλιο των Μουσείων (ICOM) είχε τον τίτλο: Το μέλλον των Μουσείων: αναστοχασμός και επανεκκίνηση. 

Η εκπαιδευτική δράση που είχε τίτλο: «Επανεκκίνηση: Μες στο Μουσείο θέλω να μπω!» πραγματοποιήθηκε μέσω ψηφιακής πλατφόρμας που χρησιμοποιούν οι μαθητές για τα διαδικτυακά τους μαθήματα, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τις υπεύθυνες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου αρχαιολόγους  της ΕΦΑ Μεσσηνίας Κατερίνα Τζαμουράνη και Μαίρη Τσουλάκου με την άψογη συνεργασία των εκπαιδευτικών του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας Παρασκευής Μαράκα με το Δ1 τμήμα και Παναγιώτας Οικονομοπούλου με το Δ2 τμήμα. 

Οι μαθητές περιηγήθηκαν στο μουσείο ψηφιακά μέσα από ένα πρόγραμμα power –point που είχε δημιουργηθεί ειδικά  για την συνάντηση, χωρισμένοι σε τέσσερις ομάδες στις οποίες και αναζήτησαν με διάλογο και καθοδήγηση από την ερμηνεύτρια του προγράμματος τέσσερα αντικείμενα – εκθέματα του μουσείου:  τον ιππόκαμπο από τα Ακοβίτικα, την κεφαλή αγάλματος από την Κυπαρισσία, έναν ψευδόστομο αμφορέα από το ανάκτορο του Νέστορα και το ψηφιδωτό  δάπεδο από ρωμαϊκή έπαυλη στην Αγ. Τριάδα της Κορώνης. Συζήτησαν για τα εκθέματα, την ιδιότητά τους, τα υλικά προέλευσης και τη χρήση τους. Στο τέλος τους δόθηκαν η προτροπή και οι οδηγίες να φτιάξουν τις δικές τους ιστορίες με πρωταγωνιστές τα εκθέματα που γνώρισαν και έδωσαν ραντεβού να επισκεφτούν το μουσείο μόλις τους δοθεί η ευκαιρία.