Πρόγραμμα γνωριμίας και επικοινωνίας με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ιωάννη Ρέντη

Την Τετάρτη 5/6/2024 τα παιδιά της Ε΄ τάξης του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας επισκέφτηκαν τα παιδιά της Ε΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ιωάννη Ρέντη «Αντώνης Σαμαράκης» στα πλαίσια ενός προγράμματος γνωριμίας και επικοινωνίας.

Η επικοινωνία ανάμεσα στα δύο σχολεία άρχισε από την αρχή σχεδόν της σχολικής χρονιάς όταν τα παιδιά του Ρέντη έστειλαν ένα ομαδικό γράμμα με το οποίο συστήθηκαν και περιέγραψαν το σχολείο και τον τόπο τους. Αντίστοιχα απάντησαν τα παιδιά της Καλαμάτας.

Στο επόμενο γράμμα μίλησαν για την τάξη τους και τις δραστηριότητές τους στο σχολείο. Σχετική ήταν και η ανταπάντηση των παιδιών του 13ου.

Μετά εκτός από την ομαδική αλληλογραφία που παρέμενε πάντα ενδιαφέρουσα και με εκπλήξεις εκατέρωθεν, ξεδιπλώθηκε η ανταλλαγή επιστολών σε ατομικό επίπεδο. Κάθε παιδί της Ε΄ τάξης του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας επικοινωνούσε με ένα παιδί της Ε΄1 τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ιωάννη Ρέντη. Η περιέργεια, η αδημονία, η αγωνία, η χαρά ο ενθουσιασμός σε κάθε ανταλλαγή ήταν χωρίς προηγούμενο.

Έτσι εκδηλώθηκε έντονα η ανάγκη να βρεθούν από κοντά. Τα παιδιά της Αθήνας δεν κατάφεραν να βγουν από το ”κλεινόν άστυ” και να έρθουν στην Καλαμάτα. Τα κατάφεραν όμως τα παιδιά της Καλαμάτας! Η υποδοχή, η φροντίδα, η φιλοξενία, των Ρεντιωτών φίλων ήταν εντυπωσιακή με τραγούδια, κιθάρες, πανό, θεατρικό δρώμενο, φαγητά, γλυκά,….

Έπαιξαν παιχνίδια γνωριμίας, επαφής, επικοινωνίας, γνωρίστηκαν και συνδέθηκαν όλοι με όλους και περισσότερο τα αλληλογραφικά ζευγάρια. Ακολούθως με το Θεατρικό Παιχνίδι εμβάθυναν τη σύνδεσή τους με δημιουργικό τρόπο καταθέτοντας με σκηνογραφικό και θεατρικό τρόπο τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις προσδοκίες που προέκυψαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της ετήσιας επικοινωνίας τους. Επίσης ξεναγήθηκαν στο σχολείο, είδαν με τηλεσκόπιο τον ήλιο καθώς και δύο παραστάσεις στο κινητό πλανητάριο που βρέθηκε εκείνη τη μέρα στο σχολείο.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στην τραπεζαρία όπου φάγανε παρέα τα φαγητά που έφεραν μαζί τους αλλά και από τα σχολικά γεύματα. Κεράστηκαν γλυκά και παγωτά, γέλασαν με την καρδιά τους, αντάλλαξαν δώρα, κατευχαριστήθηκαν.

Μια ακόμη δημιουργική ανταμοιβή στα παιδιά ήταν η επίσκεψη που ακολούθησε στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Την προετοίμασε όπως επίσης έκανε και την ξενάγηση στο μουσείο με τον μοναδικό, εξαίρετο, αρτιότατο τρόπο του ο Διευθυντής μας Τάσος Ζόμπολας ο οποίος αγκάλιασε και στήριξε όχι μόνο την επίσκεψή μας στην Αθήνα αλλά ολόκληρο το πρόγραμμα ”αδελφοποίησης” των παιδιών των δύο σχολείων.

Τον ευχαριστούμε ολόψυχα!

Νιώθουμε ευγνώμονες για όλη τη φιλοξενία, φροντίδα, νοιάξιμο, καλή διάθεση, υψηλή παιδαγωγική προσέγγιση και στην κυρία Μάγδα Καμπουρπαρίση, δασκάλα στην Ε1΄ τάξη των Ρεντιωτών αλληλογραφικών φίλων που για δεύτερη φορά μας κινητοποίησε να συνεργαστούμε και να έχουν τα παιδιά μια μοναδική εμπειρία. Μια εμπειρία πολυεπίπεδη που κορυφώθηκε με την επίσκεψη των παιδιών μας σ΄ένα ”μακρινό τόπο” αποζητώντας την εξωστρέφεια και την ανθρώπινη ουσιαστική συναναστροφή, θέτοντας μερικά από τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίζεται ο υγιής απογαλακτισμός από τους γονείς στην πορεία προς την ενηλικίωση

Ο Δάσκαλος της Ε΄ τάξης του 13ου Δ. Σχ. Καλαμάτας

Κυρίτσης Παναγιώτης