Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας

Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021 στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας οι μαθητικές ομάδες των δύο τμημάτων της Στ΄ τάξης του σχολείου μας με τις εκπαιδευτικούς τους Μαρία Ζαφειροπούλου και Αγγελική Πολιτοπούλου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας.

Εκεί που συντελέστηκε το γεγονός της πρώτης εξέγερσης κατά τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1821. Επισκέφτηκαν το ναό των Αγίων Αποστόλων (το ναΰδριο παρά τω ποταμώ Νέδοντα) σύμφωνα με τα Απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη, που έγινε η δοξολογία στις 23 Μαρτίου 1821.

Το κτήριο Κορφιωτάκη απέναντι από την πλατεία Υπαπαντής που κατοικούσε ο τελευταίος Τούρκος μπέης, ο Σουλεϊμάν Αρναούτογλου και στο οποίο έγινε η αναίμακτη παράδοση της Καλαμάτας, της πρώτης ελληνικής μεγάλης πόλης.

Το βυζαντινό Κάστρο της Καλαμάτας με τις διαδοχικές επεμβάσεις από Βενετούς και Οθωμανούς. Το μοναστήρι των Καλογραιών που άκμασε η τέχνη της κατασκευής μεταξωτών υφασμάτων μετά την Απελευθέρωση μέχρι τα νεότερα χρόνια. Με αυτό τον τρόπο βίωσαν τα ιστορικά γεγονότα που αναφέρονται στο βιβλίο της Ιστορίας τους και είδαν από κοντά τα σημάδια της τοπικής Ιστορίας.