Κήπος Φυσικής Καλλιέργειας με τον Κο Παναγιώτη Μανίκη

Μια βιωματική επιμόρφωση που σηματοδοτεί έναν κύκλο δημιουργίας σχολικών κήπων στη Μεσσηνία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023. Με καλεσμένο τον φυσικό καλλιεργητή και γεωπόνο κύριο Παναγιώτη Μανίκη και κοινή πρωτοβουλία φορέων η επιμόρφωση έγινε στον κήπο του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας με επιτυχία αλλά και προοπτική. Κι αυτό γιατί οι εκπαιδευτικοί θα έχουν πλέον στήριξη για να αναπτύξουν το δικό τους «σχολείο της φυσικής καλλιέργειας».

Στα συμπεράσματα της επιμόρφωσης φάνηκε ότι ο σχολικός κήπος με φυσική καλλιέργεια, που λέγεται και «η καλλιέργεια του να μην κάνεις τίποτα», παρ’ ότι θέλει ελάχιστη ανθρώπινη δραστηριότητα σε σχέση με κάθε άλλη μορφή καλλιέργειας παράγει πολλή τροφή για τον άνθρωπο και βελτιώνει διαρκώς το έδαφος.

Παράλληλα, η φυσική καλλιέργεια, επειδή υποστηρίζεται από μια ολόκληρη φιλοσοφία συνεργασίας του ανθρώπου με τη φύση, προσφέρεται για διαθεματικές περιβαλλοντικές αλλά και πολιτιστικές  και κοινωνικές προσεγγίσεις της σχολικής διδασκαλίας.

Η ανοιχτή πρόσκληση για κάθε εκπαιδευτικό και για κάθε σχολική μονάδα που ενδιαφέρεται να δημιουργήσει σχολικό κήπο εξακολουθεί να είναι ανοιχτή. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το sustainability@sch.gr .

Στην επιμόρφωση παρουσιάστηκαν εκτός από την φυσική σχολική καλλιέργεια, το δίκτυο «φυτεύω στο σχολείο μου», το «σχολείο κλιματικής ουδετερότητας» και ο ρόλος του «σχολικού υπευθύνου ενεργειακού αποτυπώματος».

Η επιμόρφωση ήταν συνεργασία του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορίας (ΚΕΠΕΑ) Καλαμάτας, με το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας και το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, ενώ  πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του δικτύου «Φυτεύω και υιοθετώ ένα δέντρο, δίνω ανάσα στη γη» και του Εκπαιδευτικού Δρυμού Ταϋγέτου.