Εκπαιδευτικές δράσεις από το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022.
Το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022 συμμετείχε σε εκπαιδευτικές δράσεις σε συνεργασία με την ΕΦΑ Μεσσηνίας με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές στην “διατήρηση του παρελθόντος για τις μελλοντικές γενιές”, που ήταν και το θέμα της φετινής διοργάνωσης από το Υπουργείο Πολιτισμού. Για το σκοπό αυτό επισκέφτηκαν αποκαλυπτόμενα αρχαία της πλατείας Υπαπαντής και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας.
“Το ζήτημα της βιώσιμης διάσωσης των μνημείων του παρελθόντος ως ένα αναντικατάστατο μέσο για μια ουσιαστική παιδεία για τις επόμενες γενιές γίνεται στις μέρες μας ακόμη πιο σημαντικό, καθώς τα πάντα γίνονται ψηφιακά, άυλα και η βιωματική μας σύνδεση με την ιστορία της ανθρωπότητας αλλάζει άρδην” σημειώνεται στα πρακτικά του συλλόγου διδασκόντων όπου και προγραμματίστηκαν οι δραστηριότητες.
Οι μαθητές που επισκέφτηκαν το σημείο των ανασκαφών της πλατείας Υπαπαντής βρέθηκαν μπροστά στην ανεκτίμητη υλική μαρτυρία των αρχαίων Φαρών, στο μέρος των τειχών της κλασικής – ελληνιστικής περιόδου που τόσα χρόνια κρυβόταν κάτω από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητά μας. Είδαν και γνώρισαν από κοντά την απαρχή ενός αρχαιολογικού μνημείου που, όπως όλα δείχνουν, θα αλλάξει την ροή της πολιτιστικής περιήγησης στην πόλη, αφού τα ευρήματα είναι μοναδικά και ολοκληρώνουν το διαχρονικό αφήγημα της παρουσίας των ανθρώπων στην Καλαμάτα.
Με εξαιρετική ευγένεια ο υπεύθυνος της ανασκαφής κ. Δημοσθένης Κοσμόπουλος αρχαιολόγος της ΕΦΑ Μεσσηνίας και η αρχαιολόγος κ. Κωνσταντίνα Γιάνναρη, ξενάγησε τους μαθητές στο μαγικό κόσμο της αρχαιολογικής ανασκαφής και της ιστορίας μας. Μας εξήγησε πως τα αρχαία χιλιάδων ετών συμπλέκονται με την σταδιακή αλλαγή του εδάφους αλλά και με τα ανθρώπινα έργα, τα βυζαντινά έργα ύδρευσης αλλά και τις σύγχρονες υπόγειες καλωδιώσεις ρεύματος. Μας διαφώτισε για τον τρόπο που σήμερα οι ειδικοί επιστήμονες θα μας οδηγήσουν σε έναν αρχαιολογικό χώρο σε αρμονία με την σύγχρονη ζωή, τους δρόμους και τις ανθρώπινες ανάγκες.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βιώσιμες τεχνικές και πρακτικές της αρχαιότητας σε εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας μέσα από την μόνιμη έκθεση του Μουσείου αλλά την περιοδική έκθεση «Πυξίδες σκεύη πολύτιμων». Οι μαθητές αναζήτησαν σε ομάδες εκθέματα, συζήτησαν για την πρώτη ύλη, για τη χρήση αλλά και την επανάχρησή τους. Στην περιοδική έκθεση αναζήτησαν αρχαίες και σύγχρονες πυξίδες γνώρισαν τον κεραμίστα Ηλία Χριστόπουλο που τους μίλησε για τις σύγχρονες πυξίδες και δόθηκε έμφαση στη διασύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης τέχνης.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με βιωματικό εργαστήριο κατασκευής πήλινων πυξίδων υπό την καθοδήγηση του κεραμίστα Ηλία Χριστόπουλου(ενός εκ των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην περιοδική έκθεση του Μουσείου) και τη συνδρομή της εικαστικού Κωνσταντίνας Ζόμπολα. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οργάνωσε και εμψύχωσε η Κατερίνα Τζαμουράνη αρχαιολόγος – μουσειολόγος της ΕΦΑ Μεσσηνίας.
Όπως παρατήρησαν οι μαθητές “ανεκτίμητα αρχαία μνημεία μπορεί να βρίσκονται κάτω από τα πόδια μας εκεί που δεν το φανταζόμαστε και γι’ αυτό χρειάζεται η γνώση των ειδικών αλλά και ο σεβασμός των ανθρώπων για να τα γνωρίσουμε”.
Καμία ανθρώπινη αξία και κανένας πολιτιστικός θησαυρός θα γίνονται πραγματικότητα χωρίς τη δική μας παιδεία και τη βαθιά ενσυναίσθηση ότι είμαστε πολιτισμένα και κοινωνικά όντα με μακραίωνη πορεία στη γη που οφείλουμε να κάνουμε βιώσιμη, συμφώνησαν όλοι.
Το 13ο Δημοτικό Σχολείο συνεχίζει με δραστηριότητες διεθνούς χαρακτήρα, στο πλαίσιο των προγραμμάτων Erasmus+ που υλοποιεί, με σκοπό να είναι ένα “σχολείο της γειτονιάς και του πολιτισμού”, καθώς με τις επισκέψεις μας είδαμε ότι κυριολεκτικά αυτά τα δύο συνυπάρχουν: Ο πολιτισμός μας βρίσκεται στη γειτονιά μας!