ΣΟΥΗΔΙΚΑ ΡΟΛΑ ΚΑΝΕΛΑΣ (KANELBULLAR)
Στις 4 Νοεμβρίου 2020 οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο τμημάτων της Στ΄ τάξης με τις εκπαιδευτικούς τους Μαρία Ζαφειροπούλου και Αγγελική Πολιτοπούλου, ασχολήθηκαν με τη γευστική γνωριμία με το Kanelbullar, ένα παραδοσιακό γλύκισμα της Σουηδίας, μίας από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+. To Kanelbullar είναι ρολά ζύμης με κανέλα και μαύρη ζάχαρη. Τα έψησαν στο φούρνο της γειτονιάς του σχολείου και στη συνέχεια τα δοκίμασαν. Ήταν πολύ γευστικά. Όταν τα δοκίμαζαν χρησιμοποίησαν και τις πέντε αισθήσεις και κατέγραψαν τις παρατηρήσεις τους με τη βοήθεια της παρακάτω κλείδας:
ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ 5 ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ
ΑΙΣΘΗΣΗ | ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ | ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΛΕΞΕΩΝ |
Όψη | Εμφάνιση-χρώμα, μέγεθος, σχήμα, διαφάνεια, θαμπό, γυαλιστερό | Ορεκτικό (σου ανοίγει την όρεξη να το φας), πολύχρωμο, κοκκώδες, αφρώδες, λιπαρό, λαμπερό, κρυσταλλικό… |
Οσμή | Μυρωδιά | Αρωματικό, άρωμα λουλουδιών, έντονο, ελαφρά ευωδία, άοσμο |
Γεύση | Αίσθηση και γεύση στο στόμα | Γλυκό, αλμυρό, ξινό, πικρό, κρύο, ζεστό, πικάντικο, άγευστο |
Ακοή | Ακουστικός ήχος | Σαν να σπάνε φούσκες, τραγανό, αφρώδες, τσιτσιρίζει, χωρίς ήχο |
Αφή | Υφή-αίσθηση στο στόμα | Εύθραυστη, ελαστική, χαλικώδης, αφρώδης, αμμώδης, τρυφερή, μαλακή |
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ “KANELBULLAR” ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΛΕΙΔΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ
Την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020, φτιάξαμε ένα παραδοσιακό σουηδικό γλυκό στην τάξη μας, «το Kanelbullar». Ψήθηκε σε χάρτινα ποτήρια. Απολαύσαμε την προετοιμασία και το μαγείρεμα της παραπάνω συνταγής.
Αυτό το γλυκό φαίνεται πολύ απαλό. Έχει στο πάνω μέρος του ζάχαρη. Έχει έντονη μυρωδιά φρέσκου βουτύρου. Έχει γλυκιά γεύση. Μας αρέσει το χαρακτηριστικό «άρωμα» της κανέλας. Όταν το δαγκώνετε, μπορείτε να ακούσετε τον τραγανό ήχο του. Η υφή του είναι πολύ απαλή. Είναι τόσο νόστιμο!
KANELBULLAR
On November 4, 2020, the students of the two classes of the 6th grade were introduced to the delicious acquaintance with Kanelbullar, a traditional pastry of Sweden, one of the countries participating in the Erasmus + program. Kanelbullar are dough rolls with cinnamon and brown sugar. They baked them in the school neighborhood oven and then tried them. They were very tasty. When they tested them, they used all five senses and recorded their observations with the help of the following key:
TASTING EXPERIENCE THROUGH 5 SENSES
SENSE | CHARACTERISRIC | WORD EXAMPLES |
Sight | Appearance-colour, size, shape, crystalline, dull, shiny | Appetizing, colourful, lumpy, fizzy, fatty, crystalline |
Odor | Smell | Aromatic, floral, strong, mild, fragrant, odorless |
Taste | Feeling and taste in the mouth | Sweet, salty, sour, bitter, cold, hot, spicy, tasteless |
Hearing | Hearing Sound | Bubbly, crispy, crunchy, fizzy, soundless |
Texture | Touch-feeling in the mouth | Fragile, fizzy, sandy, smooth, tender, soft. |
STUDENT CRITICISM FOR “KANELBULLAR” BASED ON THE ABOVE OBSERVATION KEY
On Wednesday, November 4th 2020, we made a traditional Swedish sweet in our classroom, “the Kanelbullar”. It was baked in paper cups. We enjoyed the preparation and the cooking of the above recipe.
This sweet looks very smooth. It has pearl sugar on its top. It has a strong smell of fresh butter. It tastes sweet. We like the characteristic “aroma” of cinnamon. When you bite it you can hear its crispy sound. Its texture is very soft. It’s so tasty!
ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΚΑΡΟΤΟΣΟΥΠΑ (MOROTSSOPPA)
Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος Erasmus+ με τίτλο: «Healthy Learners in a Sustainable Society» και στην πρόταση που έχει κάνει το συνεργαζόμενο σχολείο από την Ισπανία για γνωριμία με διατροφικές συνήθεις των άλλων χωρών, η Ε΄ τάξη του σχολείου μας γνώρισε με βιωματικό τρόπο μια σουηδική σούπα την Morotssopa (καροτόσουπα).
Την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021 οι δύο μαθητικές ομάδες της Ε΄ τάξης με τους εκπαιδευτικούς τους Παναγιώτη Κυρίτση και Ελένη Βασιλοπούλου επισκέφτηκαν τη λαϊκή αγορά της Καλαμάτας και αγόρασαν τα απαραίτητα υλικά για την παρασκευή της σούπας. Εκτός από την αγορά των υλικών παρατήρησαν τα χρώματα στα φρούτα και λαχανικά, τα μύρισαν, τα έπιασαν, άκουσαν τους ήχους από τους ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί, είδαν τα διαφορετικά είδη καταστημάτων που υπάρχουν. Από τη συνταγή που είχαν στα χέρια τους και που αναφερόταν σε πέντε περίπου μερίδες έκαναν μαθηματικούς υπολογισμούς με αναλογίες ώστε να αγοράσουν τα απαραίτητα υλικά για τις μερίδες όλων των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Ζύγισαν τα υλικά και η αγορά ολοκληρώθηκε με την απαραίτητη πληρωμή των καταστηματαρχών.
Ως συνέχεια της δράσης τους και μετά την αγορά των απαραίτητων υλικών, οι ίδιες μαθητικές ομάδες των Ε1 και Ε2 τάξεων του σχολείου μας, την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021 μαγείρεψαν τη σουηδική σούπα Morotssopa (καροτόσουπα). Έπλυναν και καθάρισαν τα υλικά ακολουθώντας τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής. Διάβασαν προσεχτικά τη συνταγή και παρατήρησαν τα είδη των υλικών που είχαν συγκεντρώσει που μερικά από αυτά τα γνώριζαν για πρώτη φορά. Έκαναν τις απαραίτητες μαθηματικές αναλογίες για να δημιουργήσουν πιο μεγάλες ποσότητες από αυτές της συνταγής. Με τις αισθησιοκινητικές τους δεξιότητες και με πολλή προσοχή χρησιμοποίησαν τα εργαλεία κοπής. Όταν ετοίμασαν τα υλικά τα μαγείρεψαν και όλη η μαθητική ομάδα ετοιμάστηκε να γευτεί το αποτέλεσμα. Πριν από αυτό, παρατήρησαν το χρώμα της σούπας και μύρισαν την ευωδιά της. Το όλο εγχείρημα κατενθουσίασε όλους τους συμμετέχοντες που με βιωματικό τρόπο γνώρισαν κάτι διαφορετικό.
MOROTSSOPPA
One of the actions that has been undertaken in the context of implementation of the approved Erasmus+ programme ‘Healthy Learners in a Sustainable Society’ was Spanish partner’s proposal on the dietary habits among participant countries.
In this context the fifth class of the 13th Primary school in Kalamata, Greece prepared and cooked the traditional Swedish recipe Morrotssoppa (carrot soup).
On Tuesday 9th February 2021, two pupil groups of the fifth class and their teachers Eleni Vasilopoulou and Panagiotis Kiritsis visited the city’s open market and bought
all the ingredients for the recipe. During the visit, pupils had the chance to look, feel, smell the variety of fruit and vegetables, listen to the sounds of the people in the open market and notice the different kinds of small shops surrounding the market.
The recipe served five people so pupils were challenged to use what they know about proportionality and multiplying by fractions to calculate quantities for different numbers of servings. All the ingredients were weighed and paid by pupils in the market.
As a second step, on Friday, February 12th the same groups of pupils cooked the Swedish recipe Morrotsoppa (carrot soup). First, they read the recipe carefully and
discussed over the ingredients for some were unknown to them. Then they washed, cut and grated the vegetables applying the appropriate hygiene measures and they used the cutting tools skillfully and with great care. They also made all the necessary changes to adjust the proportional quantities to a larger number of servings needed. Finally, when the soup was ready the pupils experienced the colour and the smell of the soup and tasted their cooking result. The whole experience had a great appeal to pupils by actually involving them in an experiential way of learning.
ΤΗΛΕΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε τηλεσυνάντηση ανάμεσα στις μαθητικές ομάδες από τα τμήματα Ε1 και Ε2 του σχολείου μας με τους εκπαιδευτικούς τους Παναγιώτη Κυρίτση, Ελένη Βασιλοπούλου, την εκπαιδευτικό Πληροφορικής Όλγα Στεφανοπούλου, την εκπαιδευτικό αγγλικής γλώσσας Βασιλική Μουρδουκούτα και την Ιωάννα Ραβάνη, Αναπληρώτρια Υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας με θέμα: «Βιώσιμη Διατροφή».
Η υλοποίηση αυτής της συνάντησης έγινε στο πλαίσιο των δράσεων του εγκεκριμένου Προγράμματος Erasmus+ με θέμα: “Healthy Learners in a Sustainable Society” που συμμετέχει το σχολείο. Έρχεται ως συνέχεια της δράσης που είχαν υλοποιήσει την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021 και είχαν γνωρίσει με βιωματικό τρόπο ένα παραδοσιακό φαγητό από τη Σουηδία, την καροτόσουπα (Morotssoppa).
Στη διαδικτυακή συνάντηση που είχαν με το ΚΠΕ Καλαμάτας, οι μαθητές και μαθήτριες μέσα από βιωματική προσέγγιση έμαθαν τα συστατικά των τροφών που είναι απαραίτητα για την υγεία και για την ισορροπημένη διατροφή. Γνώρισαν τον τρόπο που μπορούμε να μεταβάλλουμε το συσχετισμό των τροφών ώστε να πετύχουμε υγιείς διατροφικές συνήθεις. Με αφορμή την προέλευση των υλικών από τη συνταγή της καροτόσουπας (Morotssoppa) που είχαν παρασκευάσει τις προηγούμενες ημέρες στο σχολείο τους, έμαθαν τους όρους τροφοχιλιόμετρα και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Κατανόησαν ότι η χρήση ντόπιων υλικών είναι πιο φιλική για το περιβάλλον και η μεταφορά τους από την παραγωγή στο τραπέζι μας δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Πρότειναν αντικατάσταση υλικού από τη συγκεκριμένη συνταγή που την κάνει να δημιουργεί σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα με άλλο ντόπιο υλικό που βοηθά στη συνολική ελάττωσή του.
Όλη η δράση βοήθησε τους μαθητές και μαθήτριες να γίνουν συνειδητοποιημένοι καταναλωτές.
TELECONFERENCE WITH THE ENVIRONMENTAL EDUCATIONAL CENTRE IN KALAMATA, GREECE
On Wednesday, February 17th 2021, an online meeting was held on the subject ”Sustainable Diet”. The participants were the fifth grade pupils (E1 and E2) of our school and their teachers, Eleni Vasilopoulou, Panagiotis Kyritsis, Olga Stefanopoulou (ICT teacher), Vasiliki Mourdoukouta (English teacher) and Ioanna Resvani ( Deputy Director of Environmental Educational Centre in Kalamata).
The particular action that was undertaken in the context of implementation of the approved Erasmus+ programme “Healthy Learners in a Sustainable Society” in which our school participates, follows on the previous action of the preparation of a traditional Swedish recipe (Morotssoppa- carrot soup) on Friday, February 12th.
During the online meeting with the Environmental Educational Centre, pupils processed the acquired knowledge gained through experiential learning during the recipe preparation and discussed over the food ingredients and their nutrients that are necessary for a healthy and balanced diet. They were also acquainted with the different food ingredients and their interrelation in the process of adopting healthy dietary habits. Pupils also familiarize themselves with terms such as “food kilometres” and “environmental footprint” and understand that the use of local products and ingredients for food preparation is environmentally friendly. They also made suggestions of how particular ingredients that create an environmental footprint can be replaced by local products to diminish the effect. The whole action helped pupils to practise and increase mindfulness in consuming.
ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ 13ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε μια ακόμη τηλεσυνάντηση του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας. Αυτή τη φορά συμμετείχαν οι μαθητικές ομάδες από τα τμήματα ΣΤ1 και ΣΤ2 του σχολείου μας με τις εκπαιδευτικούς τους Μαρία Ζαφειροπούλου, Αγγελική Πολιτοπούλου, την εκπαιδευτικό Πληροφορικής Όλγα Στεφανοπούλου, και την εκπαιδευτικό Παράλληλης Στήριξης Κυριοπούλου Δωράνθη. Το θέμα ήταν συνάντησης ήταν «Βιώσιμη Διατροφή».
Η υλοποίηση αυτής της συνάντησης έγινε στο πλαίσιο των δράσεων του εγκεκριμένου Προγράμματος Erasmus+ με θέμα: “Healthy Learners in a Sustainable Society” που συμμετέχει το σχολείο. Οι δράσεις στοχεύουν ώστε οι μαθητές και μαθήτριες μέσα από τη βιωματική γευστική γνωριμία με φαγητά άλλων χωρών, να ξεχωρίσουν όσα περιέχουν υγιεινά συστατικά και να υιοθετήσουν κατάλληλες συμπεριφορές για να τα προτιμούν.
Η συγκεκριμένη τηλεσυνάντηση έρχεται ως συνέχεια δράσεων που έχουν ξεκινήσει από το Οκτώβριο του 2020, όταν οι συγκεκριμένοι μαθητές και μαθήτριες είχαν έρθει σε γευστική γνωριμία με ένα παραδοσιακό γλύκισμα από τη Σουηδία, το Kanelbullar. Η συνέχεια της γνωριμίας τους με την υγιεινή διατροφή συνεχίστηκε με την κατασκευή μιας τρισδιάστατης πυραμίδας που υλοποιήθηκε από τους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας που η μητρική τους γλώσσα είναι διαφορετική από την ελληνική και παρακολουθούν επιπλέον μαθήματα της ελληνικής. Με την εκπαιδευτικό τους Πόπη Καζαντζίδου δημιούργησαν αυτή την πυραμίδα που περιέχει πολυεπίπεδη θεματολογία (διατροφικές συνήθειες, περιβαλλοντικές συμπεριφορές, θέματα σωστής οδικής συμπεριφοράς κ.ά).
Το επιστέγασμα των δράσεων ήρθε με την επιθυμία των παιδιών να δημιουργήσουν το δικό τους σχολικό λαχανόκηπο στο σχολείο.
Πάνω σε αυτά τα θέματα κινήθηκε και η διαδικτυακή τηλεσυνάντηση με το ΚΠΕ Καλαμάτας. Η Αναπληρώτρια Υπεύθυνη του ΚΠΕ Ιωάννα Ραβάνη, παρουσίασε στους μαθητές και μαθήτριες τα συστατικά των τροφών που είναι απαραίτητα για την υγεία και την ισορροπημένη διατροφή. Γνώρισαν τον τρόπο που μπορούμε να μεταβάλλουμε το συσχετισμό των τροφών ώστε να πετύχουμε υγιείς διατροφικές συνήθειες σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης διατροφής. Με αφορμή την επιθυμία των παιδιών να δημιουργήσουν το σχολικό τους λαχανόκηπο, κατανόησαν τη θετική συμβολή της προτίμησης από τους καταναλωτές εποχιακών φρούτων και λαχανικών, για τη σωματική υγεία και το φυσικό περιβάλλον. Γι’ αυτό και αποφάσισαν να φυτέψουν εποχιακά λαχανικά που η καλλιέργειά τους δημιουργεί μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα σε σχέση με τα εκτός εποχής λαχανικά.
Όλη η δράση βοήθησε τους μαθητές και μαθήτριες να γίνουν συνειδητοποιημένοι καταναλωτές.
CONTINUATION OF TELECONFERENCES OF 13th PRIMARY SCHOOL AND ENVIRONMENTAL EDUCATIONAL CENTRE IN KALAMATA
On Friday, February 26th, 2021 another teleconference meeting was held on the subject ‘Sustainable Nutrition’. The participants were the sixth grade pupils of our school and their teachers Maria Zafiropoulou, Aggeliki Politopoulou, Olga Stefanopoulou (ICT teacher) and Doranthi Kyriopoulou (teacher of parallel support to pupils with learning disabilities). The particular action was undertaken in the context of implementation of the approved Erasmus+ project “Healthy learners in a Sustainable Society” in which our school participates.
Pupils through the particular actions experienced taste acquaintance with traditional food of different countries, learned to single out food’s healthy ingredients and to adopt healthy nutritional behaviors.
The current teleconference meeting follows on a series of actions starting in October, 2020, when pupils prepared and tasted a traditional Swedish dessert named ‘Kanelbullar’.
In addition to healthy diet acquaintance, pupils of different language backgrounds with the assistance of their teacher Popi Kazantzidou who supports them providing additional language lessons, constructed a three dimensional pyramid that depicts a multidimensional approach of healthy eating (eating habits, environmental behaviors, road traffic rules e.t.c).
The previous actions motivated pupils to express their will to plant a vegetable garden in school.
The teleconference meeting was directly related to the issues described previously. During the meeting, Ioanna Ravani (Deputy Director of Environmental Educational Centre in Kalamata) presented to pupils the food ingredients that are healthy for a balanced diet.
They were also acquainted with the different food ingredients and their interrelation in the process of adopting healthy dietary habits based on the principles of sustainable nutrition.
With regard to the idea of planting a vegetable garden in school, pupils understood how choosing and consuming seasonal fruit and vegetables can have a positive impact in their health and natural environment as well. So they decided to plant seasonal fruit and vegetables that leave a smaller ecological footprint to the environment in relation to out of season fruit and vegetables.
The whole experience encouraged pupils to become more aware and active consumers.
ΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑ «ΜΟΥΣΕΙΟ COVID-19»;
ΤΟ 13ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΥΖΗΤΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Κύκλο τηλεσυνεργασίας εγκαινίασε το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας την Παρασκευή 5/3/2021 με σκοπό να γνωρίσουν οι μαθητές τα Μουσεία ως φορείς μνήμης των πολιτισμών και αγωγούς παιδείας για την ανθρωπότητα, μέσα από το κεντρικό ερώτημα της δραστηριότητας «Πώς θα ήταν ένα Μουσείο COVID-19;»
Οι μαθητές μέσα από την παρουσίαση του θέματος «Ας μιλήσουμε για μουσεία» μυήθηκαν στην έννοια της συλλογής και της διαφοράς της από το μουσείο, στην έννοια του εκθέματος, στα είδη των μουσείων, στη λειτουργία τους και στους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτά.
Αξιοποιώντας τις πρωτόγνωρες στιγμές που ζουν μαθητές κι εκπαιδευτικοί λόγω της πανδημίας, αφού αναρωτήθηκαν πώς δημιουργείται και πως λειτουργεί το Μουσείο και το έκθεμα, αναζήτησαν πού θα μπορεί να βρίσκονται τα μελλοντικά εκθέματα της καθημερινότητάς μας στην εποχή της Πανδημίας. Θα μπορούσε μια μάσκα του σήμερα να είναι ένα έκθεμα στο μέλλον; Πώς θα ωφεληθεί η σχολική κοινότητα αλλά και οι γενιές τα επόμενα χρόνια, κρατώντας τις χρήσιμες μνήμες από το σήμερα;
Η σχολική δραστηριότητα στην οποία εντάσσεται η τηλεσυνεργασία και η προοπτική δημιουργίας μιας συλλογής για ένα «Μουσείο COVID-19» είναι στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Προγράμματος Erasmus+ με θέμα: «Healthy Learners in a Sustainable Society», στο οποίο συμμετέχει το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας μαζί με σχολικές μονάδες από άλλες πέντε χώρες. Γι’ αυτό και πρόκειται για μια διεθνή σχολική δραστηριότητα με στόχο να αναπτύξει την ιδέα «Museum of COVID-19» σε διεθνές επίπεδο δια μέσου του διαδικτύου.
Εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, την δραστηριότητα συντονίζει και οργανώνει τους μαθητές η Αρχαιολόγος – Μουσειολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Κατερίνα Τζαμουράνη.
Από την Ομάδα των Εκπαιδευτικών του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, στην τηλεσυνάντηση της Παρασκευής συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί των μαθητικών ομάδων από τα τμήματα της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης, οι οποίες και δραστηριοποιήθηκαν τη συγκεκριμένη ημέρα. Πρόκειται για τους (αλφαβητικά) κ.κ.: Ελένη Βασιλοπούλου, Μαρία Ζαφειροπούλου, Δωράνθη Κυριοπούλου, Παναγιώτης Κυρίτσης, Κωνσταντίνος Μαργαρίτης, Βασιλική Μουρδουκούτα, Δημήτρης Σαρρής και Όλγα Στεφανοπούλου. Οι μαθητές ανέλαβαν δράση μέχρι την επόμενη τηλεσυνάντηση, όπου θα μελετήσουν το θέμα τους με βάση το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας και τα εκθέματά του και μέσα από την ιστοσελίδα του ώστε να προχωρήσουν έπειτα στο σχεδιασμό της δικής τους συλλογής για ένα «Μουσείο COVID-19 (Museum of COVID-19)».
HOW WOULD A “COVID MUSEUM” BE?
A DISCUSSION AMONG 13th PRIMARY SCHOOL OF KALAMATA AND THE EPHORATE OF ANTIQUITIES OF MESSENIA
The 13th Primary school of Kalamata started a cycle of teleconferences with the Ephorate of Antiquities of Messenia on Friday (5/3/2021) on the purpose to sensitize pupils on the role of museums as a different educational environment and to help them experience the evolution of human history and cultural heritage. The main question of the activity was how a “COVID-19 MUSEUM’’ would be.
Pupils were introduced on the different kinds of museums, the difference between collections and exhibitions, the meaning of an exhibit, the framework in which museums operate and the services workers provide.
Within this framework and taking into consideration the challenging times of the Covid-19 pandemic teachers and pupils examined the possibility of creating a future exhibition of everyday objects used during the pandemic period. For example, could a protection face mask be an exhibit in the future? How could the educational community and future generations be benefited from keeping the memories during the pandemic period alive?
The current teleconference and the perspective of creating an exhibition for a “COVID-19 MUSEUM’’ is related to the approved Erasmus+ Project on the theme:
“Healthy Learners in a Sustainable Society’’ in which the 13th Primary school of Kalamata participates along with 5 more European countries. So the above idea of creating a “COVID-19 MUSEUM’’ could be worked and developed internationally through the Internet.
On behalf of the Ephorate of Antiquities of Messenia, Mrs Katerina Tzamourani coordinates the activity and guides the pupils.
Pupils of the 5th and 6th grade participated in the teleconference along with their teachers: Eleni Vasilopoulou, Maria Zafeiropoulou, Doranthi kyriopoulou, Panagiotis Kyritsis, Kostas Margariris, Vaso Mourdoukouta, Dimitris Sarris and Olga Stefanopoulou (in alphabetical order).
Until the next teleconference pupils will take action and will explore further the role of museums through the site of the Archaeological Museum of Messenia in order to design their own exhibition of a Covid-19 museum. All actions will be uploaded in the school site http://13.mysch.gr
A relevant photo instance of pupil groups during the teleconference is attached.