13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας

το σχολείο της γειτονιάς και του πολιτισμού!

Χωρίς κατηγορία

Ανακύκλωση Μουσικών Οργάνων

Έχετε ένα παλιό, ή σπασμένο και σε κάθε περίπτωση «άχρηστο» μουσικό όργανο; Σίγουρα δε θα το πετάξετε γιατί ακόμα και έτσι ένα μουσικό όργανο είναι ένα μοναδικό αντικείμενο. Έχετε σκεφτεί όμως ότι μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό εποπτικό μέσο μουσικής; Στο Εργαστήριο Μουσικής του 13ου Δημοτικού Σχολείου κάθε «άχρηστο» μουσικό όργανο ή «κομμάτι» μουσικού οργάνου βρίσκει το δρόμο του να εκπαιδεύσει βιωματικά τους μαθητές στη Μουσική και τον Ήχο. Πολλοί δημιουργικοί εθελοντές μέχρι στιγμής έχουν προσφέρει υλικό έπειτα από πρόσκληση της σχολικής μονάδας προς τους γονείς και κηδεμόνες.

Οι μαθητές γνωρίζουν βιωματικά την «Ανατομία» των μουσικών οργάνων αλλά και της Μουσικής και του Ήχου, μέσα από συγκεκριμένες δραστηριότητες και συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό. Το νέο αυτό πεδίο μάθησης που αποτελεί μια μορφή «μουσικού γραμματισμού» (music literacy) ονομάζεται «οργανολογικός γραμματισμός» (instrument literacy). Είναι ένα πεδίο που οι μαθητές αγαπούν – κατά κοινή ομολογία – πολύ, και χάρη σε αυτούς το αναπτύσσουμε και το ερευνούμε στο Εργαστήρι της Μουσικής του 13ου Δημοτικού Σχολείου.

Ευχόμαστε και σε εσάς να απολαμβάνετε τα μουσικά όργανα που έχετε στη διάθεσή σας, κάθε μορφής και σε κάθε κατάσταση. Είναι σίγουρο πως είναι ένας γνωστικός και βιωματικός πολιτισμικός θησαυρός που όλο και περισσότερο γίνεται προσιτός για όλους!

Καλές Μουσικές και καλούς… Ήχους!

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *