13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας

το σχολείο της γειτονιάς και του πολιτισμού!

Χωρίς κατηγορία

5η Συνάντηση Erasmus+ στην Ρουμανία 2023

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ 5ης ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+

ΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ ΤΟ 13ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στην Βραΐλα της Ρουμανίας οι εργασίες της 5ης Συνάντησης Εκπαιδευτικών και Μαθητών/τριών από τα σχολεία-μέλη του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού Προγράμματος με τίτλο: «Myths in our school as common value of European culture Heritage», που συντονίζει το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας και σκοπεύει μέσα από την ανταλλαγή των μύθων, την επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά των σχολείων από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα, για πέντε ημέρες (από τη Δευτέρα 06/03 έως και την Παρασκευή 10/03) βρέθηκαν στην πόλη Βραΐλα της Ρουμανίας και συγκεκριμένα στο Scoala Gimnaziala Sfantul Andrei, εκπαιδευτικοί και μαθητές από τα σχολεία:

• 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας

• Δημοτικό Σχολείο Πολεμίου της Κύπρου,

• Istituto Comprensivo “Melanzio-Parini” της Ιταλίας,

• Miejska Szkola Podstawowa nr 6 της Πολωνίας και από το

• 52 “Tsanko Tserkovski” Primary School της Βουλγαρίας.

Σκοπός της Συνάντησης ήταν η δια ζώσης γνωριμία εκπαιδευτικών και μαθητών και η ανταλλαγή παιδαγωγικών απόψεων σχετικά με την προσέγγιση του θέματος του Προγράμματος. Είχαν προηγηθεί κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων σχολικών ετών πολλές εξ αποστάσεως επικοινωνίες.

Από το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας συμμετείχαν οι μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ τάξης Λάζαρος Ηλίας, Κέτσι Έρτι, Γιαννούλη Δέσποινα-Παρασκευή, Σκάμπι Μελίνα και οι εκπαιδευτικοί Ζόμπολας Αναστάσιος, Ζαφειροπούλου Μαρία και Μαράκα Παρασκευή.

Η υποδοχή, η παραμονή και η φιλοξενία από την παιδαγωγική ομάδα του σχολείου της Ρουμανίας ήταν εξαίρετη. Καθ’ όλη τη διάρκεια φαινόταν η προσπάθειά τους να κάνουν το καλύτερο δυνατό και να γίνει η παρουσία όλων εκεί εύκολη. Ήταν πάντα παρόντες και διαθέσιμοι να προσφέρουν τη βοήθειά τους και να κατατοπίσουν όποιον τη χρειαζόταν. Η οργάνωσή τους ήταν άψογη.

Οι μαθητές, υπό την καθοδήγηση και την επίβλεψη πάντα των εκπαιδευτικών τους συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δράσεις σχετικές με το Πρόγραμμα, γνώρισαν και συνεργάστηκαν με εκπαιδευτικούς και μαθητές των άλλων σχολείων από τις άλλες χώρες. Σε κοινή συνεργασία καθένα από τα σχολεία παρουσίασαν την πορεία του Προγράμματος που ήταν η δημιουργία νέας μυθοπλασίας σχετική με σύγχρονα περιβαλλοντικά ζητήματα με την εμπλοκή από υπάρχοντες ήρωες από τις μυθολογίες των χωρών από τα συνεργαζόμενα σχολεία. Με αυτό τον τρόπο ήρθαν σε επαφή, γνώρισαν και βίωσαν διαφορετικές εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και πρακτικές. Ταυτόχρονα συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μουσεία και ξεναγήσεις στην πόλη και στις γύρω περιοχές. Συνέδεσαν τον τόπο με μύθους και με παραδόσεις.

Όλες οι μέρες ήταν γεμάτες από ευχάριστες στιγμές και συναισθήματα. Πρόκειται για μια εμπειρία πολύτιμη και αξέχαστη.