25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 – 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

(200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση)

Το σχολείο μας συμμετείχε στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με τη συμμετοχή στο διαγωνισμό ζωγραφικής που διοργανώθηκε από την κοινωφελή επιχείρηση ΦΑΡΙΣ του δήμου Καλαμάτας. Το θέμα είχε σχέση με τη ζωγραφική απεικόνιση της ναυμαχίας του Ναβαρίνου με ιδέες που προέκυψαν στους μαθητές και τις μαθήτριες ύστερα από τη μελέτη σχετικού αποσπάσματος. Συμμετείχε η ΣΤ΄ τάξη του σχολείου μας και μια μαθήτρια από τη Β΄ τάξη. Ακολουθούν οι ζωγραφικές αναπαραστάσεις της ναυμαχίας όπως απεικονίστηκαν από τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας.

ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2021-ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σε ευχάριστο κλίμα ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 12/3/2021 οι εορταστικές εκδηλώσεις στο σχολείο μας για τη γιορτή των Απόκρεω.

Οι μαθητές και μαθήτριες με τους εκπαιδευτικούς όλων των τάξεων του σχολείου, ντυμένοι με τις ανάλογες φορεσιές, χόρεψαν στο προαύλιο με τους ήχους αποκριάτικων ξένων αλλά και ελληνικών παραδοσιακών τραγουδιών. Ιδιαίτερο τόνο έδωσαν οι εκπαιδευτικοί Δωράνθη Κυριοπούλου και Παναγιώτης Κυρίτσης που με τις αποκριάτικες ενδυμασίες τους προκάλεσαν ευχάριστη διάθεση σε όλους μας όπως ακριβώς ταιριάζει στο πνεύμα των ημερών.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι IMG_20210312_084721-300x225.jpg

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το απόγευμα της Παρασκευής με την παρουσίαση αποκριάτικων θεατρικών δρώμενων από το Δ2 τμήμα του σχολείου μας αποκλειστικά για τους γονείς τους.

Με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Παναγιώτας Οικονομοπούλου παρουσιάστηκαν το δρώμενο «Η γουρουνού πόλη» και τα μικρά σκετσάκια «Η δουλειά», «Ο γιατρός», «Το μπαλόνι» και «Ο φωτογράφος» και το χορευτικό με παντομίμα «Τα παιχνίδια» με τη συνοδεία μουσικής υπόκρουσης που επιμελήθηκε ο εκπαιδευτικός μουσικής Δημήτρης Σαρρής. Όλες οι παραπάνω εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων. Το σύνολο του εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού του σχολείου εύχεται σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες και στις οικογένειές τους Καλή Σαρακοστή με υγεία πάνω από όλα.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ-ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΔΙΟΥ

Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021 στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας οι μαθητικές ομάδες των δύο τμημάτων της Στ΄ τάξης του σχολείου μας με τις εκπαιδευτικούς τους Μαρία Ζαφειροπούλου και Αγγελική Πολιτοπούλου  και με την εκπαιδευτικό της Παράλληλης Στήριξης Δωράνθη Κυριοπούλου, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας. Εκεί  που συντελέστηκε το γεγονός της πρώτης εξέγερσης κατά τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1821. Επισκέφτηκαν το ναό των Αγίων Αποστόλων (το ναΰδριο παρά τω ποταμώ Νέδοντα) σύμφωνα με τα Απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη, που έγινε η δοξολογία στις 23 Μαρτίου 1821. Το κτήριο Κορφιωτάκη απέναντι από την πλατεία Υπαπαντής που κατοικούσε ο τελευταίος Τούρκος μπέης, ο Σουλεϊμάν Αρναούτογλου και στο οποίο έγινε η αναίμακτη παράδοση της Καλαμάτας, της πρώτης ελληνικής μεγάλης πόλης.

Το βυζαντινό Κάστρο της Καλαμάτας με τις διαδοχικές επεμβάσεις από Βενετούς και Οθωμανούς.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι IMG_20210205_101356-300x225.jpg

Το μοναστήρι των Καλογραιών που άκμασε η τέχνη της κατασκευής μεταξωτών υφασμάτων μετά την Απελευθέρωση μέχρι τα νεότερα χρόνια. Με αυτό τον τρόπο βίωσαν τα ιστορικά γεγονότα που αναφέρονται στο βιβλίο της Ιστορίας τους και είδαν από κοντά τα σημάδια της τοπικής Ιστορίας.     

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι IMG_20210205_104018-300x225.jpg
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι IMG_20210205_104031-300x225.jpg

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ


Το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, διοργανώνει Σχολικές Δραστηριότητες στο πλαίσιο της Δημόσιας Εκπαίδευσης:

Υλοποιεί Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων διάρκειας έως και έξι μηνών για διάφορε επίκαιρες θεματικές Διατροφής, Κυκλοφοριακής Αγωγής, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών Θεμάτων για τοπικά θέματα, τις Τέχνες και τον Πολιτισμό και άλλα.

Συμμετέχει ενεργά σε εγκεκριμένα από το Υπουργείο Προγράμματα θεσμικών φορέων συντονίζοντας τοπικά δίκτυα σχολείων ή ερχόμενο σε επαφή με σχολικές μονάδες από όλη τη χώρα.

Συμμετέχει στην τοπική πολιτιστική ζωή της Καλαμάτας σε θεσμικές εκδηλώσεις στους ιστορικούς και σημαντικούς χώρους της πόλης (Ιστορικό Κέντρο, Κεντρική Πλατεία, Πλατεία 23ης Μαρτίου, Πλατεία Όθωνος, Λαϊκή Αγορά κ.λπ) στους οποίους βρίσκεται πολύ κοντά και οι μαθητές έχουν πρόσβαση με πεζές εκπαιδευτικές επισκέψεις.

Λειτουργεί ως επιμορφωτικό κέντρο για επιμορφώσεις των θεσμικών φορέων της Εκπαίδευσης, ανοιχτές για όλους τους Εκπαιδευτικούς.

Συμμετέχει σε δραστηριότητες ανθρωπιστικού χαρακτήρα για ευπαθείς ομάδες, συνανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια, για άτομα της τρίτης ηλικίας και περιπτώσεις που χρειάζεται να επιδείξουμε ευαισθησία με βάση τις αξίες ζωής εντός και εκτός της χώρας.